29/3/10

ΑΝΟΙΚΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ κ. Καραγεώργου Βασίλη, Παρέδρου Νομικού Συμβουλίου του Κράτους

ΑΝΟΙΚΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ
Βασίλη Καραγεώργου
Παρέδρου Νομικού Συμβουλίου του Κράτους


Αθήνα 29-3-2010


Καθένας μας που πείστηκε από τις υποσχέσεις της «ΟΙΚΙΣΤΙΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ» κατέβαλε συνολικά ένα σημαντικό ποσό με προοπτική την κτήση κυριότητας ακινήτου για οικιστικούς σκοπούς
Δυστυχώς ήδη για μερικούς η προσδοκία αυτή περιήλθε στους κληρονόμους τους.
Οι επιλογές που εκάστοτε παρουσιάζονταν για την εκπλήρωση τόσον του αρχικού σκοπού όσον και των παρεκκλίσεων παρότι υιοθετούντο από τους μέλλοντες οικιστές, βασιζομένους στην διδόμενη πληροφόρηση, κατέληξαν σε αδιέξοδα.
Τα ερωτήματα που αναδύονται εύλογα από τα θέματα επιλογής, επιδίωξης και ματαίωσης των σκοπών αυτών, ελλείψει ασφαλούς πληροφόρησης δεν είναι δυνατό παρά να αιωρούνται.
Η μόνη ασφαλής κρίση είναι ότι η απόκτηση γης ηδύνατο και δύναται ανά πάσα στιγμή να πραγματοποιηθεί εύκολα και γρήγορα με τη δημιουργία αρτίων εκτός σχεδίων οικοπέδων.
Η λύση αυτή παρότι έγινε δεκτή από τους μέλλοντες οικιστές ματαιώθηκε. Ο λόγος ματαίωσής της , συνιστάμενος στην τότε επικείμενη πώληση, επίσης ματαιώθηκε. Με τη διαδικασία παρόδου του χρόνου η προσδοκία κτήσης γης μεταστράφηκε σε ελπίδα είσπραξης κάποιου ποσού. Τούτο βέβαια δεν οφείλεται στην πρωτοβουλία των μελλόντων οικιστών. Εκτός από το σκοπό μεταστράφηκε επίσης και το πρόσημο οικονομικών μεγεθών της Ανώνυμης Εταιρείας στην οποία ανήκει το κτήμα από ΘΕΤΙΚΟ σε ΑΡΝΗΤΙΚΟ.
Οι υποχρεώσεις της εταιρείας αυξανόμενες με την πάροδο του χρόνου ζημιώνουν τους μετόχους της, εφόσον αυτή ως εκ του σκοπού της, είναι θνησιγενής και ουσιαστικά δεν ασκεί επιχειρηματική δράση. Στα ήδη υπάρχοντα χρέη θα προστεθεί και ο νέος φόρος ακίνητης περιουσίας.
Ενδεχόμενο της κατάστασης αυτής, στην οποία οδηγηθήκαμε ακουσίως είναι η κατάσχεση, ο πλειστηριασμός και η απώλεια του κτήματoς ανάλογα με τη βούληση των δανειστών τους οποίους δεν γνωρίζουμε και προφανώς ούτε ελέγχουμε , ούτε εμπιστευόμαστε.
Το ενδεχόμενο αυτό δεν επισείεται ως φόβητρο ώστε να γίνει αποδεκτός κάθε «από μηχανής θεός» αλλά ως επιχείρημα υπέρ της ανάγκης άμεσης διανομής του κτήματος στους μετόχους δια της λύσης της Εταιρείας.
Από τα προαναφερόμενα προβάλλει έκδηλη η ταυτότητα κατάστασης, συμφερόντων, δυνατοτήτων, προσδοκιών αλλά και κινδύνων κοινών για τους μελλοντικούς οικιστές που έχουν μεν την ιδιότητα του μικρομετόχου στην Εταιρεία, συγκεντρώνουν όμως τη μεγάλη πλειοψηφία των μετοχών.
Είναι προφανές, ότι ο σκοπός μας εξαρτάται αποκλειστικά από τις αποφάσεις της εταιρείας. Κυρίαρχο σώμα στην εταιρεία είναι η Γενική Συνέλευση των Μετόχων, στην οποία όλα αυτά τα χρόνια εκπροσωπείται κυρίως δια του εντολοδόχου της και μετόχου κ. Εμ. Χατζάκη. Κατ’ αρχήν τίθεται ζήτημα εάν η θέση του μετόχου αυτού στην εταιρεία, όπως προκύπτει από τα γνωστά δεδομένα που την προσδιορίζουν ταυτίζεται με την κατάσταση της μεγάλης πλειοψηφίας των μετόχων που εκπροσωπεί. Με βάση τα γνωστά με μένα στοιχεία στον μέτοχο αυτό ανήκουν 17.055 μετοχές. Το ποσό που δόθηκε για την απόκτηση των μετοχών αυτών και το εμβαδόν του τμήματος του κτήματος που αντιστοιχεί, κραυγάζουν ότι δεν πρόκειται για την περίπτωση του μικρομετόχου που προσδοκά ένα ή δύο εξ αδιαιρέτου μερίδια για να στριμωχθεί με άλλους σε ένα τετράστρεμμα ή ένα καλό φιλοδώρημα ώστε να μην αποχωρήσει με άδεια χέρια από το εγχείρημα.
Πρόκειται για έκταση που λόγω της θέσης, του εμβαδού και της αξίας της έχει ευρύτατες και άριστες προοπτικές αξιοποίησης που οιοσδήποτε επενδυτής θα φρόντιζε να διασφαλίσει, εκμεταλλευτεί και επεκτείνει.
Παρά ταύτα επί τόσο χρόνια δεν έγινε το αυτονόητο, η περιέλευση της γης στους οικιστές. Το αυτονόητο όμως για το μικρομέτοχο, ΟΧΙ για κάποιον που έχει κατά τεκμήριο μεγαλύτερες δυνατότητες και προοπτικές.
Συναφώς , προβληματίζει το ενδιαφέρον της εδρεύουσας σε φορολογικό παράδεισο εταιρείας να αγοράσει το κτήμα, όπως και ο χρόνος που οδηγηθήκαμε στη λύση αυτή, εγγύτατα μεγάλης αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου.
Επίσης ενδιαφέρον παρουσιάζει ο χρόνος κατά τον οποίο ο ως άνω μέτοχος πραγματοποίησε ουσιαστικά την επένδυσή του στο κτήμα αλλά και η συνεχιζόμενη εμμονή για την πώλησή του παρότι η λύση που εξυπηρετεί το Σκόπό μας, η διανομή της γης δια της λύσης της εταιρείας ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΗ.
Προσωπικά για μεγάλο χρονικό διάστημα συναινούσα αρκούμενος στην πληροφόρηση που μας δινόταν . Όμως, ήδη αποβλέποντας στην άμεση διανομή του κτήματος, στον έλεγχο των προβληματισμών μου και την προστασία των συμφερόντων μου στέλνοντας ένα απλό FAX στην φερόμενη «Οικιστική Ένωση Εκπαιδευτικών", ανακάλεσα κάθε εντολή προς τον κ. Εμ. Χατζάκη και τους λοιπούς και ζήτησα την παράδοση των μετοχών μου.
Επειδή θεωρώ ότι πρέπει να υπάρχει κάποιος κοινός και σταθερός τόπος αναφοράς και προώθησης των συμφερόντων των μελλόντων οικιστών συνυπέγραψα την αίτηση για την ίδρυση του Εξωραϊστικού Συλλόγου «Αγρόκτημα Βαρβάρα Ιστιαίας» που συστάθηκε και λειτουργεί.




Βασίλης Καραγεώργος

18/3/10

ΑΝΟΙΚΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ

ΕΞΩΡΑΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ
ΑΓΡΟΚΤΗΜΑΤΟΣ ΒΑΡΒΑΡΑ ΙΣΤΙΑΙΑΣ
(Α.Μ. 4681 Πρωτ. Πειραιά)
Κολοκοτρώνη 72 – Πειραιάς Τ.Κ. 185 35
www.varvarasul.blogspot.com
Τηλ. 210 4122971 (από 19.00 – 20:00)
Πειραιάς 16 Μαρτίου 2010


ΑΝΟΙΚΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ

ΠΡΟΣ
Τα εγγεγραμμένα και αναμενόμενα να εγγραφούν μέλη του


1. Ως γνωστόν μετά από ανοικτή πρόσκληση αρχάς έτους 1993, από φερόμενη ως «Οικιστική Ένωση Εκπαιδευτικών», παρέχουσα εντύπωση ότι εκπροσωπεί ευρύτατο ανά την Ελλάδα κόσμο του εκπαιδευτικού μας συστήματος, για συμμετοχή με αντικαταβολή σε αγορά γης και δη συγκεκριμένου αγροτεμαχίου με ΣΚΟΠΟ τη δημιουργία πρότυπου οικισμού υψηλών προδιαγραφών, επικαλούμενη κατορθώματά της και σε άλλα μέτωπα και με υποσχέσεις ότι σύντομα θα επισκεπτόμαστε το κτήμα της ιδιοκτησίας μας, πεισθήκαμε και συμπορευτήκαμε.
Μέσα στα χρόνια που διήλθαμε , μέσα από ανοργάνωτες διαμαρτυρίες των ως πιο πάνω εγκλωβισμένων μελλοντικών συνιδιοκτητών, αφού στη φερόμενη Οικι-στική Ένωση είχαμε καταβάλει το αντίτιμο που ζήτησε και αυτή ανέλαβε τη διεκπεραίωση του ΣΚΟΠΟΥ, ο ΣΚΟΠΟΣ περιέπεσε σε Σαιξπηρική Τρικυμία και τελικά σε άγονο ερημονήσι, εμπεδώθηκε η πεποίθηση και η επιθυμία αποδέσμευσης από εντολή και εμπορικές δραστηριότητες της ομάδας «Οικιστική Ένωση Εκπαιδευτικών».
Μέσα από αυτή την ανάγκη γεννήθηκε η ιδέα και συντελέστηκε η οργά-νωση των αμήχανων πιο πάνω εγκλωβισμένων σε Σωματείο που ήδη αναγνωρίσθηκε δικαστικά με την υπ’ αριθμ. 5991/2009 απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Πειραιά, και το οποίο εκπροσωπούμε προσωρινά.
2. Με την από 28.1.2010 «εξώδικη πρόσκληση» του Σωματείου μας, που επιδόθηκε στις 16.2.2010 με Δικαστικό Επιμελητή προς την ως άνω φερόμενη ως «Οικιστική Ένωση Εκπαιδευτικών» προσκαλείτο αυτή να μας ενημερώσει α) σε ποιο στάδιο ευρίσκεται σήμερα η υπόθεσή μας και β) ποια η άμεση επόμενη φάση πορείας της και η σχετική επόμενη ενέργεια της Οικιστικής Ένωσης.
Απάντηση δεν λάβαμε. Ίσως ανέθεσαν την απάντηση σε αξιόλογο από τεχνική και νομική εμπειρία Γραφείο και ίσως λάβουμε περίτεχνη διαφώτιση.
3. Όπως με σαφήνεια γίνεται αντιληπτόν, απ’ αρχής δια πολλών πράξεων και παραλείψεων παρέλκεται η οποιαδήποτε λύση με απώτερο, να υποθέσουμε σκοπό, την παραγραφή πράξεων της έμπειρης δεξιοτεχνίας.
Επιδίωξη του Σωματείου μας, πρόσθετα στους πολιτιστικούς του σκοπούς, είναι να προσφέρει σε όλους μας τη δυνατότητα να πάρουμε την υπόθεση που μας ανήκει στα χέρια μας με λήψη απόφασης για λύση της εταιρείας, στην οποία εισήλθαμε χωρίς εξ αρχής να γνωρίζουμε και να θέλουμε, με διορισμό εκκαθαριστών και διανομή της περιουσίας της εις τα Μέλη – Δικαιούχους.
Πέρα από την ενημέρωση σας σχετικά, η παρούσα επιστολή στοχεύει να προετοιμάσει την πρώτη συγκέντρωση, που είναι και πρόσκληση εγγραφής μελών στο Σωματείο, στις 18 ή 25 Απριλίου 2010, που οι λεπτομέρειες (τόπος – ώρα) θα προσδιορισθούν μέσω της ιστοσελίδας του Σωματείου www.varvarasul.blogspot.com , κατά την οποία θα συζητηθούν η προετοιμασία και τα θέματα της πρώτης Γενικής Συνέλευσης του Σωματείου που θα επακολουθήσει, σε χρόνο που εκεί θα προκαθοριστεί, και στην οποία τελικά θα συγκροτηθούν τα Τακτικά Καταστατικά Όργανά του και θα ληφθούν αποφάσεις που θα τις εκτελέσουν χωρίς καθυστέρηση.


Για το Σωματείο
Η Προσωρινή Διοικούσα Επιτροπή

Ανδρέας Κουτσαντώνης
Ελένη Χύτα
Βασίλης Καραγιώργος
Κωνσταντίνος Αλεξόπουλος